Vanliga frågor och svar innan köp av VCDS

Fungerar VCDS endast på VAG?
Ross-Tech som utvecklat VCDS och adaptrarna tar fullt ansvar för att VCDS/adaptrar fungerar på VAG-märken (Audi, Volkswagen, Skoda och Seat) från 1995 och framåt till årets modell* (så länge fordonet tillåter).
> Se lista över bilmärken och modeller

*Under 2020 lanserade VW-koncernen en utökad säkerhetsgrad som kallas SFD (Schutz Fahrzeug Diagnose) som i korthet innebär att varken hårdvara eller mjukvara kan modifieras utan att styrdonet först låses upp online via behörig märkesverkstad. Först ut som SFD-skyddad var Golf 8, följt av bl.a. Skoda Octavia IV, VW ID3, ID4 och övriga 2021-modeller. Inget diagnossystem, bortsett från VW-koncernens egna diagnossystem som finns hos märkesverkstäder, kan idag arbeta med fordon med SFD-skydd.

Vi rekommenderar inte att du köper VCDS/adapter för att använda på bilmärken utanför VW-koncernen.

Kan jag köpa enbart VCDS-programmet?
Nej programmet säljs ej separat utan endast tillsammans med adapter. Detta beror på att programmet endast kan användas tillsammans med Ross-techs origanaladapter med hårdvarulås.

Måste jag ha en adapter?
Ja. Dataporten i bilen är inte kompatibel med någon standard PC-port. Läs gärna mer om våra produkter på sidan "Vilken adapter passar dig?".

Kan jag använda en adapter som kom med ett annat program?
Nej. VCDS är inte kompatibel med andra gränssnitt. Om du vill använda VCDS så måste du också använda en äkta Ross-Tech-adapter. Dessa kan du endast köpa hos en auktoriserad återförsäljare, i Sverige är det vi - Vagsmart AB - som är Ross-Tech:s distributör.

Kan jag köpa en adapter någon annanstans?
Endast adapters som är inköpta hos auktoriserade VCDS-återförsäljare kommer att fungera på ett korrekt sätt. Har du hittat en ”VCDS-adapter” billigt på en köp- och sälj-sajt? Det kan vara en kopia. Kontakta oss först innan du (eventuellt) slänger pengarna i sjön.

Vilket språk funkar VCDS på?
VCDS fungerar på engelska eller svenska. VCDS-Mobile som är en del av HEX-NET-adaptern fungerar dock bara på engelska, men kommer att översättas i framtiden. Om du har en äkta adapter som är köpt i ett annat land så kan du köpa till en svensk licensnyckel för att få VCDS på svenska. Gå till vår produktsida för att köpa en svensk licensnyckel. Notera dock att alla adaptrar har begränsat med utrymme och den svenska licensen kommer att ersätta språklicensen som redan finns på din adapter. Dvs en tysk adapter med VCDS på engelska och tyska kommer efter en svensk licens endast att fungera på engelska och svenska.

Kommer VCDS att fungera med min bil?
VCDS och VCDS-Mobile kommer att fungera med de flesta Volkswagen och Audi som sålts över hela världen, från 1994 till nuvarande årsmodeller. VCDS fungerar även med vissa bilar ända tillbaka till årsmodell 1990. VCDS kommer även att fungera med de flesta sena SEAT-modeller och Skoda-modeller. Om din VW eller Audi har en 16-siffrig "OBD-II Data Link Connector” kommer VCDS definitivt att fungera bra. Om bilen har den gamla "2x2 Data Link Connection” så bör du först kontrollera om det går en tråd till varje stift. Om det finns fyra trådar bör VCDS fungera med alla diagnostik-kapabla moduler som finns. Om det bara finns tre trådar är bilen inte diagnostik-kapabel. Om du är osäker, kontakta oss.
För äldre bilar behövs adapter med stöd för kommunikation över K-Line. Till moderna bilar behövs adapter med stöd för CAN. Sedan finns en rad avancerad funktionalitet i VCDS som kräver hårdvaruacceleration inne i adaptern.
Om du är tveksam så kontakta oss för råd.

Kommer VCDS fungera om min bil är chippad?
Ja. Om VCDS inte fungerar i en chippad bil så har återförsäljaren gjort något fel. Chip från välrenommerade leverantörer ska inte störa diagnostiska funktioner, om fabriksdiagnosiktverktygen kan kommunicera med ECU så kan VCDS också göra det.

Vilka funktioner ingår i den aktuella versionen?
Se funktionsdiagram för aktuella funktioner. Ross-Tech strävar efter att hålla VCDS uppdaterat så att det alltid går att arbeta med senaste bilmodellerna och funktionerna. Målet är att göra det möjligt för användare att utföra samma diagnostiska funktioner som utförs av VW- eller Audi-fabrikernas egna diagnostikverktyg.

Finns det någon begränsning med VCDS?
Ross-Tech har medvetet valt att inte tillåta ändring av mätarställning, kodning av ny nyckel samt förändringar som rör bilens säkerhetsaspekter, t ex att omvandla en adaptiv farthållare till en traditionell farthållare.

Varför är det billigare att köpa adapter från USA?
Man kan vid första anblicken tro att det är på det viset, men en närmare titt på siffrorna visar motsatsen. Glöm inte att ta hänsyn till dollarkursen, moms, frakt (dyr FedEx-frakt) och tullkostnader samt den avgift som fraktbolagen normalt tar för att hantera förtullning (normalt minst 250 kr).
Förutom ett billigare pris så får du dessutom:

• Snabb leverans
  • Instruktioner och manual på svenska
  • Översättning av VCDS till svenska
  • Support på svenska av personal i Sverige i svensk tidzon (support på adaptrar köpta av Ross-Tech hänvisas till Ross-Techs forum, på engelska)
  • Reklamationshantering i Sverige (vid fel behöver adaptern skickas till USA till en kostnad av 2 x 745kr som kunden står för)
  • Köpdokument på svenska

Vad ställer VCDS för krav på datorn?
Du behöver en dator som kör Microsoft Windows. En bärbar dator är bäst men en stationär dator kan också användas. VCDS kräver mindre än 100 MB tillgängligt diskutrymme.

Med ett seriellt gränssnitt:
Från och med VCDS version 11.x rekommenderar vi åtminstone en 500 MHz Pentium-II (eller motsvarande AMD) med 128 MB RAM och Windows 2000 eller senare. Windows 2000, XP, Vista, 7, 8, 8,1, och 10 är alla okej. Från och med version 10 stödjer vi inte längre Windows 95, 98, ME eller NT4.

Med ett USB-gränssnitt:
Vi rekommenderar minst en 1 GHz Pentium III (eller motsvarande AMD) med 256 MB RAM och Windows XP eller senare. Om du använder Windows Vista, 7, 8, 8,1, eller 10 så bör du använda en maskin som är tillräckligt stark och stabil nog för att korrekt stödja operativsystemet.

VCDS kan fungera på vissa mindre datorer, men maskiner med sämre specifikationer än ovan nämnda kan vi inte garantera funktioner eller support.
Skärmupplösning kan vara så låg som 640x480, men 800x600 eller större rekommenderas.Om du använder en strömkälla för en bärbar dator, bör det vara en särskilt utformad för detta ändamål, inte en "universell" adapter. System som kör Windows i en virtuell miljö (till exempel Virtual PC på en Mac) stöds inte.

Kostar det att uppdatera VCDS till senaste versionen?
Nej, uppgraderingar är alltid gratis. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så får du ett meddelande när det finns en ny version tillgänglig.
Anmäl dig till nyhetsbrevet

Vilken adapter passar mig?
Det finns flera faktorer som påverkar vilken adapter som är rätt för just dig. Den kanske mest intressanta faktorn är om du arbetar för en verkstad med många kunder eller om du är privatperson med enstaka/få bilar. En person som arbetar på verkstad kommer mest troligt behöva en sk Unlimited-adapter, t ex HEX-NET Professional eller HEX-V2 Unlimited. För en privatperson räcker det många gånger med en begränsad adapter, t ex HEX-NET Enthusiast eller HEX-V2 Enthusiast.
En annan faktor att ta hänsyn till är vilka årsmodeller du främst planerar att arbeta med; äldre eller nyare bilmodeller. Styrmodulernas adressökning har gått från två-siffrig till fyr-siffrig väldigt nyligen vilket innebär att bilar från 2016 och framåt ställer andra krav. Alla adapters klarar inte detta tekniksprång, vilket kan påverka ditt val. Om du behöver råd kring ditt val av adapter så är du självfallet välkommen att kontakta oss. Du kan även läsa mer på sidan "Vilken adapter passar dig?".

Vad händer om datorn jag vill använda med VCDS inte har tillgång till Internet?
Filen får enkelt plats på en flyttbar USB-enhet och kan också brännas på en CD-R eller CD-RW. Se till att du inte kör exe-filen förrän du har kopierat den till datorn där du vill VCDS ska installeras. Du behöver inte vara ansluten till Internet när du använder VCDS.

Kan jag använda VCDS på en stationär dator?
Ja, men du kommer förmodligen att behöva en förlängningskabel om datorn befinner sig mer än 180 cm från bilens diagnosport. Vi rekommenderar dock att du överväger att investera i en trådlös HEX-NET som gör att du slipper förlängningskabel (förlängningskablar kan ibland dessutom störa VCDS).

Kommer det att finnas en Mac eller Linux-version?
Nej, det kommer inte att finnas specifika Mac- eller Linux-versioner. VCDS fungerar bra på Apple Mac-datorer som har Intel-processorer (alla moderna Mac) när Windows är installerat med hjälp av Boot Camp. De flesta datorer som används för att köra Linux kan även starta Windows. Om du inte vill installera Windows så kan vi nu erbjuda en plattformsoberoende version av VCDS som kallas för "VCDS-Mobile" som finns i adaptern HEX-NET. Observera att vi inte erbjuder support på installation av programvara på Mac.

Kommer det att finnas en version för iPhone/iPad, Android, Blackberry eller Windows Phone?
Vi har inga planer på att göra specifika versioner för någon av dessa plattformar. I stället vi har skapat en plattform-oberoende version av VCDS som kallas "VCDS-Mobile". Den kan användas på ovan nämnda moderna varianter av smarta telefoner och surfplattor.

Vad är skillnaden mellan VCDS och en OBD-II-skanner?
OBD-II är ett diagnostiskt protokoll som i första hand används för att diagnostisera utsläppsrelaterade problem. OBD-II-diagnosverktyg kommer att fungera på många olika bilmärken. VCDS använder VW:s egenutvecklade diagnosprotokoll som endast är avsedd för och stöds vid användning i VW/Audi. Även om du kan använda OBD-II i en OBD-II-kompatibel (1996 eller nyare) VW eller Audi så kan en OBD-II kan bara prata med motorn och inte med de många andra "intelligenta" systemen i bilen. Vill du programmera dina centrallås eller radion? Diagnostisera ett problem med din ABS, krockkuddar eller automatisk växellåda? Återställa din startspärr? Återställa påminnelseindikator? Kommunicera med en pre-1996-modell (ej OBD-II-kompatibel)?
Ett OBD-II diagnostikverktyg kan inte göra någon av dessa saker.

Kan jag använda VCDS att ställa tillbaka mätarställning?
Nej VCDS kan inte användas för att ändra mätarställning.

Kan jag använda VCDS för att ”flasha” chippet i min ECU?
Nej, Ross-Tech har undersökt ”flashande” och fann att det inte bara fanns flera olika metoder för kryptering för olika VW/Audi utan även känsliga licenserings-frågor som bedömdes svåra att komma förbi. Av dessa anledningar kommer Ross-Tech inte att fokusera på ”flashning”.
Du kan inte ändra boost, timing, bränslepåfyllning, rev limiter eller hastighetsbegränsare med VCDS.